Terapia de familie este un tip de consiliere psihologică care poate ajuta membrii familiei să îmbunătățească comunicarea și să rezolve conflictele.
Terapia de familie este adesea pe termen scurt. Poate include toți membrii familiei sau doar pe cei capabili sau dispuși să participe. Planul dumneavoastră de intervenție specifică va depinde de situația familiei dumneavoastră. Sesiunile de terapie de familie vă pot învăța abilitățile de a aprofunda conexiunile de familie și de a trece peste momente stresante, chiar și după ce ați terminat de mers la sesiunile de terapie.
Terapia de familie vă poate ajuta să îmbunătățiți relațiile cu partenerul, copiii sau alți membri ai familiei. Puteți aborda probleme specifice, cum ar fi probleme maritale sau financiare, conflictul dintre părinți și copii sau impactul abuzului de substanțe sau al unei boli mintale asupra întregii familii.
Terapia de familie poate fi utilă în orice situație familială care provoacă stres, durere, furie sau conflict. Vă poate ajuta pe dumneavoastră și pe membrii familiei dumneavoastră să vă înțelegeți mai bine și să învățați abilități de adaptare pentru a vă apropia.
În timpul terapiei de familie, puteți sa:
- Examinați capacitatea familiei dvs. de a rezolva probleme și de a exprima gândurile și emoțiile într-o manieră productive
- Explorați rolurile familiei, regulile și modelele de comportament pentru a identifica problemele care contribuie la conflict – și modalități de a rezolva aceste probleme
- Identificați punctele forte ale familiei dvs., cum ar fi grija unuia pentru celălalt, și punctele slabe, cum ar fi dificultatea de a vă încrede unul în celălalt
Terapia de familie nu rezolvă automat conflictele familiale și nici nu face să dispară o situație neplăcută. Dar vă poate ajuta pe dumneavoastră și pe membrii familiei dumneavoastră să vă înțelegeți mai bine și vă poate oferi abilități pentru a face față situațiilor dificile într-un mod mai eficient. De asemenea, poate ajuta familia să obțină un sentiment de unitate.